torsdag den 3. november 2011

Barnedåbens traditioner...


  I forbindelse med vores søns dåb, har jeg gået og spekuleret over hvor det egentlig stammer fra det med dåbskjolen, så jeg har researche lidt. 
  Oprindeligt har dåbskjolen (som de fleste jo ved) sine rødder i de gamle kristne traditioner. Dåben har været almindelig anvendt som tradition og ceremoni i Danmark siden Middelalderen og er et symbol på at barnet bliver optaget af den kristne menighed. Traditonen for netop dåbsklæder har skiftet flere gange gennem tiderne. Vi kender den hvide dåbskjole (symbolisere renselse og renhed) fra i dag, men sådan har det ikke altid været. Siden middelalderen har barnets dåbstøj været forbundet med farver og diverse pynt. Helt op til 1800 tallet kunne dåbstøjet fremstå som et helt fyrværkeri af farver samt tøjet gik fra generation til generation hvor hver især satte sit præg på kjolen med yderligere dekorationer. Det var faktisk kun i midten af 1800 tallet at det hvide dåbstøj kom til udtryk i Danmark. Dog er det jo ikke påkrævet i dåbsritualet at barnet bærer en hvis kjole, da der ingen dresscode er. 
Men efter min personlige meningen synes jeg det hører sig til. Jeg synes charmen ved dåben forsvinder på en måde hvis barnet ikke bærer kjolen. Men dette er jo op til een selv og familien hvad man synes hører sig til. Som sagt er der ikke nogen dresscode i kirken. 
  Også i dag overgår familiens barnedåbskjole i arv fra generation til generation. Og de fleste får barnets navn og dåbsdato broderet i kjolen som symbol på at barnet er med i familieslægtens historie og døbt i denne dåbskjole. Båndet med enten blåt eller lyserødt, har også sine symboler. Det blå som jo sidder på drengens, symboliserer lykkebringende troskab og det lyserøde på pigens, symboliserer lykkebringende kærlighed. 
Vi har også i familien en dåbskjole som både min bror og jeg er døbt i og vores navne er broderet heri. Kjolen er en omsyning fra min mors brudekjole, og jeg synes især det ville være sjovt at lade kjolen gå videre, så jeg krydser virkelig fingre for vores søn kan passe den (han er nået større, end hvad vi var da vi blev døbt), da det ville have stor betydning for mig at han skulle døbes i den jeg og min bror er blevet døbt i, samt være med til at videreføre denne tradition i fremtiden. 

Hvorfor er det egentlig man bruger udtrykket: vi venter på storken? At det er storken der kommet med barnet? 
Jeg synes det er en sød betegnelse for barnets opstanden, og tænker da også på om storken skal indgå i bordpynten. Men hvorfor bruger man dette udtryk. Det kunne jeg godt tænke mig at undersøge:) 






3 kommentarer:

 1. Jeg er også vild med dåbskjole traditionen, men i vores familie er der ingen dåbs kjole, så enten skal jeg starte min egen, eller også skal jeg tage kærestens familie kjole, der har været rigtig mange i den.

  tak for historien, det er tit sådanne ting man tænker på, men man får måske ikke lige altid tjekket baggrunden for det.

  er forresten vild med dine bordkort :)

  Kh Sara

  SvarSlet
 2. hov.. mente indbydelser, men designet ville være flot til bordkort.

  SvarSlet
 3. Du må jo gøre det du selv føler for. Men efter min mening er der noget sjæl og charme at den har været i familien :) Giver kjolen på en måde en personlighed. Det synes jeg er vild fedt.

  Det var så lidt Sara. Elsker at undre mig over ting også finde svarene, ellers kan det irriterer mig hvis jeg ikke kender svaret på det;) hehe...

  Mange tak, ja, tænkte jeg også, men tror jeg er kommet frem til en ny konklusion og undlade at lave bordkort da det nok bliver for formelt.. Men skal finde at inddrage personligheden fra indbydelser i bordpynten på en måde, hvordan, ved jeg ikke helt endnu:) Det skal jeg lige spekulerer lidt mere over endnu:)

  SvarSlet

Amio At rejse er at leve Bagværk Barnedåb Barsel Beretning Bestilling Billedredigeringsprogram Birds Blog Award Blogdesign Bloggen Blogland Blogleg Blogrod Blogudfordring Butik Buzzador Bytte Bøger Børneliv Børneværelse Carpe Diem Change Away Cowboy Dagpleje Darlings Decotape Deer Det mystiske univers DIY Drømme Dymo Elefanter kom marcherende Elefantitis Elephant Love F for Får Fairy Familie Familien Fascination Flagranke Flet Forandring Forår Forårsrengøring Foto Fra start Fremtid Fund Færdige projekter der bare ligger Fødselsdag Får Gammel kending Gaver Genbrug. Barndom Give Away Giveaway Gravid Graziela Grønne fingre Hagesmække Hangtags Haven Hjemmefødsel Hjælp Hobby Hospital Hue Hus Husflid hvaderpåmenuen Hygge Hynde Hækle Højstol Ideer Instagram Japan Jersey Jul Julegaver Juleskibet Julesysler Juletravlhed Juniorsengetæppe Kill your darlings Kluns Knorrbouillon Kommode Krearummet Kreationer Kuffert Kylle Krylle Kyllinger Køkken Layout lillebror Loppefund Luftballon Lys lægebesøg Mad Makeover Mig Mobile Mormor sysler Mumi Nisser Nr 2 Oliver Om mig Oprydning Opskrifter Ord Overgangen barn til dreng Overlocker Overlocker vs Coverlocker Pakker Papir/tapet Pastelfarver Patchwork Perfektionisme Post Post DK Postmanden Prinsen kom til verden Produktion Pude Puf Punge Pyntekasser På stoffer Påske Rejsen over vandet Rensdyr Retro Retro slange Ræv Scrapbook Selvforkælelse Seng sengetøj Shopbiks Shopping Sjov Skråbånd Slyngevugge Smølfeamork Smølfer Snart 9 mdr gået Sne Sommer Spraymaling Status Stof Stofbutik Stofpakker til salg Stofsamling Stofønske Studio Suttekæde Suttesnorer Sygdom Sættekasse Så er bønderne kommet til storbyen Tanker Tapetsere Tigerdyret Trendsales Troldens værelse Troldeungen Træning Tyske katte Tænder Tæppe Tøjdyr Uddannelse Udfordring Uglepuder Ugler Uheldig USA Veet Velkommen indenfor Vi venter på storken Voksensengetæppe Vuggestue Værnepligten Webbutik Webshop Word Cloud Ynglings Ønske Øen